Turkcell Platinum
Turkcell Platinum
Yaban Akademi
Bir hobiniz olsun
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Vimeo
  • Twitter
Biletix

Dürbün: Nasıl Seçmeli?

Dürbün: Nasıl Seçmeli?
Dürbün alırken, benzer görünümlü stiller için geniş bir fiyat aralığının yer aldığını görürsünüz. Peki neden? Fiyatlar genellikle optik kalitesine tekabül eder.
Bir dürbün modelinin diğerinden daha üstün olduğunu belirleyen tek bir faktör yoktur. Hangi tarzın sizin için en iyisi olduğunu kişisel tercihleriniz ve kullanım amacınız, belirleyecektir.

Dürbün Tipleri
Çeşitli açık hava amaçları için çeşitli büyüklükte dürbünler vardır (objektif lensinin büyüklüğüyle tanımlanır). Hızlıca bir karşılaştırma yapalım.
Tam Boy (yaygın özellikler: 8 x 42, 10 x 50):
  • Daha fazla ışık yakalar ve az ışıkta daha iyi performans gösterir.
  • Genellikle daha sabit görüntüler ve daha geniş bir görüş alanı sağlar.
  • Ciddi vahşi yaşam görüntüleme ve teknelerde kullanım bakımından popülerdir.
  • Sırt çantasıyla taşımak için çok büyük ve ağırdır.
Orta Boy (yaygın özellikler: 7 x 35, 10 x 32):
  • Dengeli, orta büyüklükte ve ortalamanın üzerinde ışık geçirimi.
  • Vahşi yaşamda ve sportif kullanım için baştan sona iyi bir seçimdir.
  • Sırt çantasıyla taşımak için biraz ağırdır.
Kompakt (yaygın özellikler: 8 x 25, 10 x 25):
  • Sırt çantasıyla taşımak için en hafif, en küçük dürbün seçeneğidir.
  • Gündüz açık hava faaliyetleri sırasında çok iyi çalışır.
  • Uzun kullanım süreleri sırasında daha az rahattır.
Monoskop (tek görüşlü):
  • Görüntüleme mesafeleri için en küçük ve çoğunlukla en hafif seçenektir.
  • Tek gözle görüntüleme, genellikle kısa süreli kullanım için istenir.
YABAN STORU’un dürbün seçeneklerini satın alabilirsiniz.

Özelliklerin Anlaşılması
Büyültme Gücü 

Dürbünler 2 numarayla belirlenir. Aşağıda açıklandığı gibi, birincisi büyütme gücü, ikincisi ise öndeki lenslerin çapıdır.
Örnek: 7 x 35 dürbünlerin büyültme gücü 7’dir.
7’lik büyültme gücü, bir nesnenin çıplak gözle gördüğünüzden 7 kat daha yakın görüneceği anlamına gelir. Örneğin, sizden 200 metre ötede duran bir geyiğe 7x dürbünle bakarsanız sizden 28,6 metre ötedeymiş gibi görünür (200’ün 7’ye bölünmesi).
O halde, büyültme gücü ne kadar yüksekse görüntü o kadar iyi olur, değil mi? Tam olarak değil. Büyültme gücü 10’dan yüksek olan dürbünler, ellerinize küçük gelir ve sabit görüntülemeyi zorlaştırır.
Objektif Lensinin Çapı 

Dürbünlerin belirlenmesi sırasında kullanılan ikinci numara, (gözlerinizden uzakta, görüntülenen “nesnenin” daha yakınında olan) objektif lensleridir (milimetre cinsinden).
Örnek: 7 x 35 dürbünlerde objektif lenslerin ölçüsü 35mm’dir.
Objektif lenslerinin çapı, büyük oranda dürbününüzün ne kadar ışık toplayabildiğini belirler. Objektif lens çapı dışında tam olarak aynı özelliklere sahip iki dürbününüz varsa, objektif lensleri daha geniş çaplı olan daha fazla ışık yakalayacaktır. Daha fazla ışık, özellikle az ışıklı durumlarda daha parlak bir görüntü anlamına gelir.
Gözbebeği Çıkışı 

Gözbebeği çıkışı, parlak objelerin az ışıklı durumlarda görüntülenince nasıl görüneceklerini belirten bir numaradır. Daha yüksek bir sayı, daha parlak görüntüler anlamına gelir.
Dürbününüzü bir ışık kaynağına yöneltin, yüzünüzün önünde yaklaşık 30 cm mesafeden tutun ve her iki mercekle bakın. Küçük, parlak bir ışık görüyor musunuz? Bu ışık çemberi, gözbebeği çıkışı olarak bilinir – ışığın her bir dürbün varilinden çıkmasına ve gözbebeklerinize ulaşmasına olanak veren açıklık.
Gözbebeği çıkış büyüklüğü (milimetre cinsinden ölçülür) objektif lensleri çapının büyültme numarasına bölünmesiyle hesaplanır.
Örnek: 7 x 35 dürbünler için 35’in 7’ye bölünmesiyle 5 milimetrelik gözbebeği çıkış çapı elde edilir.
Gözbebeği çıkış çapı ne kadar büyük olursa, zayıf ışıkta içeriden daha fazla ışık geçebilir ve daha parlak ve kolay görünen görüntüler elde edilir. Dürbününüzü az ışıklı ortamlarda düzenli olarak kullanmayı planlıyorsanız – gün ağarırken, kararırken, sık ağaç örtüsü içinde veya gece gökyüzünü gözlemlerken – tercihen 4 mm veya üzeri olmak üzere gözbebeği çıkış numarası daha yüksek modelleri arayın.

Gün ışığında standart görüntüleme için gözbebeği çıkışı büyüklüğü daha az önemlidir. Parlak ışıkta insan gözbebeği yaklaşık 2 mm daralır. Dürbünlerin hepsi gözbebeği çıkışlarını o büyüklükte ya da daha geniş hale getirir.
Bununla beraber, az ışıkta gözbebeklerimiz 7 milimetreye kadar genişler. Örneğin, 7 x 50 bir dürbün, 7,1 milimetrelik bir gözbebeği çıkışı sunar – az ışıkta görüntüleme için iyi bir seçenektir. Elleriniz kıpırdanıyorsa veya titriyorsa, geniş bir gözbebeği çıkışı, bir nesnenin tam görüntüsünü muhafaza etmeyi de kolaylaştırır.

Nispi Parlaklık
Nispi parlaklık, gözbebeği çıkış numarasının karesini alarak belirlenir. Nispi parlaklık numarası ne kadar yüksekse, nesneler gözünüze o kadar parlak görünür. Bu durum, az ışıklı ortamlarda faydalıdır.

Örnek: Bir dürbün 4,3 düzeyinde gözbebeği çıkışı sunuyor. Bu rakamın karesini alın (4,3 x 4,3) ve 18,5 nispi parlaklık numarasına ulaşın.
Aynı gözbebeği çıkış büyüklüğü numaraları aynı parlaklık seviyelerini ortaya çıkarır mı? En yüksek kalitede dürbün üreticileri, böyle olmadığını belirterek çeşitli inceliklerden bahsediyorlar – prizma tipi, lens unsurları, bileşen kalitesi ve optik kaplamalar – bunların tümü nispi parlaklığı etkiliyor.


Göz Mesafesi

Bu, tüm görüş alanı görünür haldeyken her bir göz merceği ile gözleriniz arasındaki mesafedir. Uzun göz mesafesi, dürbünü yüzünüzden uzakta tutmanıza izin vererek rahatlığı arttırır.
Gözlük kullanıyorsanız göz mesafesi speki en kullanışlısıdır. Birçok üretici, gözlük takanların görüntülemeye başlamadan önce lastik göz merceği halkalarını indirilmelerini tavsiye ediyor; bazı istisnalar vardır.
İpucu: Gözlük takıyorsanız göz mesafeniz 11mm veya üzerinde olsun.
Görüş Alanı

Bu özellik size bulunduğunuz yerden bir bakışta 1.000 metre ötede görüntüleyebildiğiniz alanın genişliğini söyler (genellikle cm cinsinden). Geniş bir görüntü alanıyla kuş gibi nesneler en iyi şekilde bulunur ve belirlenir. Daha yüksek bir büyültme gücü genellikle daha dar bir görüş alanına yol açar.

Karar Verirken
Kategorilere indirgedikten sonra, belirli bir model seçiminiz bütçenize ve gözlük uyumluluğu gibi faktörlere dayalı olacaktır. Unutmayın, dürbünler sadece içerdikleri optikler kadar iyidir.