Turkcell Platinum
Turkcell Platinum
Yaban Akademi
Bir hobiniz olsun
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Vimeo
  • Twitter
Biletix

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?

Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?
Birçok kişi için, kamp ateşi sevilen ve vazgeçilmez bir açık hava geleneğidir – nesillerdir ormanlık alanda bir araya gelmenin en önemli unsuru şeklinde işlev gören, kinetik, ışık dolu, rüya gibi bir doğa olayıdır.

Kamp ateşleri, arabayla girilen kamp alanlarını ziyaret edenlerin değer verdiği bir gelenek olma özelliğini sürdürmektedir. Ne var ki, birçok zorlayıcı sebeple taşradaki kullanımları sona ermiştir. Bu yazıda her iki ortamda ateş yakma kurallarına ilişkin ipuçları yer almaktadır.

Kamp Alanlarındaki Kamp Ateşleri
  • Kamp alanı imar görmüş ise ateş yakılmasına izin verilip verilmediğini öğrenmek için kamp alanı operatörüne danışın. Bazı bölgelerde, sert kurak dönemler kamp ateşinin kamp alanlarında bile yasaklanmasına yol açabilir.
  • Arabalı kamp alanı imarsız bir alandaysa (sözde “dağınık” alan), ateş yakılmasına izin verilip verilmediğinden emin olmak için araziyi yöneten kuruluşa önceden danışın (T.C Orman ve su işleri, Arazi Yönetimi Bürosu ve diğerleri). Kamp ateşi izni gerekli olabilir. Yönetmelikleri ve bir ateşin nasıl muhafaza edildiğini bilmek sizin sorumluluğunuzdadır.
  • Sadece yakmalık odun kullanın. Bir buçuk kilometreyi aşan bir mesafeden geliyorsanız yanınızda odun getirmeyin. Kamp alanları, seyahat ettiğiniz mesafeye bakmaksızın kendi yakmalık odununuzu getirmenizi bile yasaklayabilir. Peki neden? Ormana sıkıntı yaratan böceklerin gelmesini önlemek için. Taşınan yakmalık odun, taşınarak yeni bir çevreye kaçabilen ve istilacı ve zararlı haline gelebilen böcekleri barındırabilir. Yakınlardaki mağazalarda genellikle yakmalık odun vardır ve bazen kamp alanı sahibi desteler halinde odun satışı yapar. Bilgi ve tavsiye almak için kamp alanını veya yerel orman bekçisinin ofisini önceden arayın.
  • Yakmalık odun arıyorsanız, bulunduğunuz alanın çok uzağından sadece devrilmiş odunları toplayın. Canlı ağaçları asla kesmeyin veya ölmüş olsalar bile kesilmemiş ağaçların dallarını koparmayın. Kuşlar ve vahşi yaşam, ölü dallardan ve budaklardan faydalanır.
  • Sadece belirlenmiş ateş çemberlerinde, ızgaralarda veya ocaklarda ateş yakın. İmarsız bir kamptaysanız, ateş yakmadan önce sahayı değerlendirin. Saha çalılıklarla kaplıysa veya yere yakın dallar varsa, ateşinizi küçük tutun ya da hiç yakmayın. Kurak koşullarda, uçup giden közler, söndürülmesi güç bir yangını kolaylıkla başlatabilir.
Taşrada Kamp Ateşleri
Yükseklerdeki bazı el değmemiş alanlarında kamp ateşi yakmak yasaktır. Neden? Nedenleri aşağıdakileri içerir:
  • Sürekli olarak odun toplamak, zemin stabilize edici ve besleyici toprak örtüsü bakımından zengin bir araziyi kurutmuştur.
  • İnsan yapımı ateş çemberleri, isli kalıntılarıyla birlikte, birçok doğal ortamı karartmıştır ve insanların izinsiz girişi iz bırakmıştır.
  • İyi bir şekilde ilgilenilmeyen ateşler, harap edici, söndürülmesi güç yangınlara dönüşmüştür.
  • Sırt çantasında taşınan ocaklar, tüy gibi hafif, temiz, uygun ve yakıt açısından etkili bir alternatif sunarken, taşra yangınlarının hükmünü neredeyse yok eder.
Yükseklikle ilgili yasaklar, parka ve kuruma göre değişiklik gösterir. Varış noktanızdaki yangın yönetmelikleri için önceden yerel bilgi sahibi olun.
Bununla beraber, kamp ateşleri, acil durumlarda hayat kurtarabilir. Islandıysanız, üşüdüyseniz, çalışan bir ocağınız yoksa ve sığınacak bir yer bulamıyorsanız, ateş, vücut ısınızdaki düşüşle mücadelede size yardımcı olabilir. Taşrada ateş yakarken aşağıdaki standart kuralları uygulayın.
  • Patikanın başından ayrılmadan önce ateşle ilgili kısıtlamaları öğrenin. Orman bekçileri yaban hayatına ilişkin izinleri vermeden önce genellikle ateşle ilgili bilgileri sunar. Self-servis patika başlarında, ateşle ve ateşe ilişkin tehlikelerle ilgili olarak tabelalarda veya büfelerde gösterilen bilgilere bakın. Aşırı derecede kuru şartlarda, ateşle ilgili olağan kısıtlamalara göre daha sıkı kısıtlamaların ağır bastığını unutmayın. Yönetmelikleri ve bir ateşin nasıl muhafaza edildiğini bilmek sizin sorumluluğunuzdadır.
  • Tercihen bulunduğunuz alanın çok uzağından, sadece devrilmiş odunları toplayın. Aksi takdirde bu alan zaman içinde çıplaklaşacaktır. Canlı ağaçları asla kesmeyin veya ölmüş olsalar bile kesilmemiş ağaçların dallarını koparmayın. Kuşlar ve vahşi yaşam, ölü dallardan ve budaklardan faydalanır.
  • Bir yetişkinin el bileğinden daha kalın parçaları toplamayın veya yakmayın. Kalın odun parçalarının tamamen yakılmasına nadiren izin verilir ve bunlardan geriye tipik bir şekilde kararmış, göz zevkini bozan ufak parçalar kalır.
  • Ateş yakmaya izin verilen taşra alanlarında, geride bırakılmış olan varsa, mevcut ateş çemberini kullanın. Sadece acil durumlarda yenisini kurun ve durum müsaitse işiniz bitince sökün. Zaten mevcutsa, ayrılmadan önce temizleyin.
  • Alev alan tüm malzemeleri ateş çukurunuzdan çıkarın. İdeal olarak, ateşinizin çukuru (temeli) alev almayan topraktan (kum, çakıl) veya mineralli topraktan (genellikle nehir yataklarında veya çakıllı engeller üzerinde yer alır) oluşmalıdır. Yoğun ısı, sağlıklı toprağı sterilize edebildiği için alanınızı itinayla seçin.
  • Isınmak ve hayatta kalmak için bir acil durum ateşi yakıyorsanız, toprağın korunmasını önceliğiniz haline getirmemek, anlaşılabilir bir durumdur. Yine de arazi düzenlemesini talan etmeyin. Bu noktada, ateş yakıcı ve su geçirmez kibritler, en değerli iki eşyanız olacaktır.
  • Bir ateş çemberinin alternatifi, tümsek ateşidir. Sıhhi bir mala kullanarak dairesel, yaklaşık 6" ila 8" yüksekliğinde düz bir mineralli toprak (kumlu, açık renkli, verimsiz toprak) platformu oluşturun. Bunu ateşinizin temeli olarak kullanın. İdeal olarak, bu platformu düz bir kaya üzerine kurun. Buradaki amaç, bitkileri destekleyen alttaki toprağın yanmasını (dolayısıyla sterilize olmasını) önlemektir. İşiniz bitince tümseği kolaylıkla dağıtabilirsiniz.
  • Çukurunuzdaki çöpü toplayın. Çemberinizin içinde kalan kömür parçalarını çıkarın, bulunduğunuz alandan taşıyın, büyük parçaları ufalayın ve daha sonra kalanları ve tozu geniş bir alanda boydan boya serpiştirin. Kurmuş olabileceğiniz her yapıyı sökün. Kulağa biraz fazla iş çıkmış gibi gelebilir ancak bir kamp ateşinin uzun süren etkilerini gizlemek, sorumluluk sahibi bir şekilde böyle yapılır.



Özet
Kamp ateşleri 1) kamp alanlarında eğlencelidir, 2) genellikle yüksek yaban hayat alanlarında kısıtlamaya tabidir ve 3) acil durumlarda sıklıkla hayati önem taşır. Bir ateş yakarsanız, nasıl yakılacağını, muhafaza edileceğini, söndürüleceğini ve yarattığı etkinin nasıl en aza indirileceğini bilmek sizin sorumluluğunuzdadır. Mutlu kamplar ve güvende kalın.
 
 

Kamp ateşleri eğlenceli olduğu kadar hayati önem taşıyabilir. Doğal ortamda ateş yaktığınızda, doğru yerde olduğundan, doğru şekilde yakıldığından, doğru şekilde muhafaza edildiğinden ve doğru şekilde söndürüldüğünden emin olmanız gerekmektedir. Yaratabileceği etkilerin en aza indirilmesi sizin sorumluluğunuzdadır. Doğru teknik için Yaban Akademi’nin verdiği ipuçlarından faydalanabilirsiniz.

Zemin

İlk olarak ateş yakılacak yer seçimi yapılmalı, daha önce yakılan bir ateş varsa aynı yere ateş yakmak en doğrusu ancak yok sa, çok büyük olmamak kaydıyla bir daire çizin. Bunu kazma veya sopa yardımıyla yapabilirsiniz. Bu dairenin içini biraz çukurlaştırın ve temizleyin. Varsa zemini çakıl doldurun. Çukurun etrafını ısıya dayanıklı taşlarla çevreleyin.
Ateşi yakmak için toplayacağınız odun civardan sadece devrilmiş ağaçların ince dalları veya yerdeki çalılar olmalıdır. Canlı ağaçları asla kesmeyin ve ya ölü olsalar dahi dallarını koparmayın. Bu ölü dallardan vahşi yaşamın beslendiğini hatırlayın.

Tutuşturma

Odunları topladıktan sonra ateşi yakmak için öcelikle hızlı alev alabilecek çok ince dalları çadır şeklinde dizin. Bu çadır şeklindeki çalılar içeriden hava almalıdır. Bunların üzerine biraz daha kalın dalları koyabilirsiniz. Kibrit ve ya çakmakla bu ince dalları tutuşturun. Hızlıca ince dallardan takviye yapın ve alev büyüdük çe odunları kalınlaştırın. Ateş yanarken çok uzun dallar kullanmayın. Ateşin taşlardan oluşturduğunuz çemberin dışına çıkmasını engelleyin.
Tamamen kül olabilecek tüm çöplerinizi ateşe yakabilirsiniz. Ancak plastik ,cam, folyo gibi yok olmayan hiçbir şeyi yakmayın.
  • Kuru, ince dallar ve ormanlık kömür tozuyla küçük, ters çevrilmiş bir koni şeklini verin ve kibritle tutuşturarak ateşi yakın. (Yanınızda ateş yakıcı ve su geçirmez kibrit taşıyın. Ateş yakma malzemeleri, On Temel Unsur kapsamında değerlendirilir.)
  • Ateşin tutuşma derecesi arttıkça daha büyük odun parçaları ekleyin. Tamamen yanmaları közleri için ateşin merkezine getirin. İdeal olarak, beyaz külle bunları azaltabilirsiniz.
  • Sadece ateşle tamamen tüketilebilmeleri ve küle dönüşebilmeleri halinde çöp maddelerini yakın. Plastiği, teneke kutuları veya folyoyu yakmaya çalışmayın. Tam olarak tüketilmemiş bir şeyi yakarsanız, ateş sönünce geriye kalanları toplayın ve torbaya koyun veya çöp kutusuna atın.
 

Söndürme

Ateşle işiniz bittiği zaman söndüğünden emin olmak için çemberdeki taşları da soğutarak heryerine su dökün. İlk su döküşünüzde küller etrafa saçılacaktır dikkatli olmakta fayda var. Su döktükten sonra bir sopa yardımıyla tüm külü karıştırın ve tekrar su dökün. Suyla işiniz bittiğinde küller ellerinizle dokunacak kadar soğuk olmalıdır. Eğer su yoksa aynı işlemi kum ve ya toprakla yapabilirsiniz. Ateşin söndüğünden emin olduktan sonra tüm külü ve kalan kalıntıları toplayıp ateş yaktığınız yerin uzağında etrafa saçın. Bu oluşan görüntü kirliliğini engelleyecektir. Çemberi dağıtın ve tüm izlerinizi silin.